Millennials trainen & coachen, met de X-factor

In mijn 18 jaar ervaring als trainer en coach, zie ik nog steeds programma’s waarin de X-factor ontbreekt. Ik heb het dan met name over trainingen rond het thema “Persoonlijk Leiderschap”. Denk aan communicatie, persoonlijke effectiviteit en samenwerking.

De X-factor die zorgt dat de deelnemer daadwerkelijk meer Succes en meer Plezier krijgt in het hetgeen hij of zij doet. En daarmee meer en beter bijdraagt aan zijn/haar eigen doelen en die van uw organisatie.

Waarom dit soort trainingen zo weinig opleveren

Omdat de niet-effectieve programma’s nog te veel focussen op overdracht van kennis en oefenen met kennis (20% theorie & 80% oefenen).

Alleen theorie? Kun je net zo goed een boek lezen of een e-learning maken.

Oefenen levert wel wat meer op maar vaak ook niet veel. Dat blijft vaak kunstmatig. Op het uur U in de wedstrijd (praktijk dus) doen mensen alsnog wat ze altijd al deden, met hetzelfde resultaat. Omdat er qua Mindset te weinig is veranderd.

Met name de  emotionele ervaring is namelijk heel anders in praktijksituaties en voor je het weet wordt het gedrag gestuurd door wat voelt als de automatische piloot. Om dat te kunnen veranderen is er een ontwikkeling van Emotionele Intelligentie nodig.

Neem Persoonlijke Effectiviteit als voorbeeld. Om effectief te zijn zal je ‘nee’ moeten kunnen en keren zeggen. Maar wat gebeurt er wanneer uw mensen blijven denken dat ‘nee’ niet kan?  ‘Nee’ maakt dat je niet verder komt in je loopbaan? Door die zorgt stress en spanning ontstaat? Hoe denkt u dan dat het afloopt met het WAAR maken van de doelen?

Hoe dus niet?

Een pakket met modellen, cases en oefeningen. Mensen gaan gewoon niet beter communiceren door het begrijpen van het communicatie model. Zonder het inzicht waar de kink in de kabel bij jou nou precies zit. Het voelt ‘bedacht’ en raakt je niet in je kern. U hoort hen zeggen ‘je hebt er altijd wel iets aan’.

U ziet op de evaluatie nog wel wat hoge scores (ze willen niet ondankbaar zijn en vinden de trainer goed) en veel lagere bij ‘ik ben in staat om het geleerde toe te passen’.

Hoe dan wel? Met de X-factor

Om de nodige vermogens werkelijk te ontwikkelen, is het noodzakelijk dat de trainingen over de medewerker(s) zelf gaan. Wat ze ECHT willen en waarom. Zodat ze zich 100% committed voelen en ECHT deelnemen. In zowel de training als in de praktijk. Dat er sprake is van echte ontwikkeling en een toename van de Emotionele Intelligentie.

Het mag gaan over het wegnemen van:

Niet weten wat we werkelijk willen en wat we doen en waarom.

Niet of niet voldoende overtuigd zijn van ons eigen kunnen.

Niet gevoed worden door een gevoel van nut en bijdragen aan.

Zorg dus dat het over hen gaat.

Hun uitdagingen in de dagelijkse praktijk, hun echte blokkades en hoe zij hun doelen kunnen behalen.

Werk aan de Mindset die zij nodig hebben om zo te kunnen veranderen dat er resultaatgericht wordt samengewerkt.

Over echte situaties waarin het niet goed ging. Over hoe zij daar persoonlijk mee omgingen en mee om willen gaan. Hoe ze patronen kunnen doorbreken.

Waarom ze de penalty missen op cruciale momenten. Of waarom ze de strafschop niet wilden nemen.Waarom ze de bal niet afgeven. Wat hen daarin parten speelt. Hoe ze dat kunnen en willen veranderen. Wat dat voor hen gaat betekenen.

Neem stress en spanning weg in plaats van nog meer toe te voegen aan wat er al op het bordje van uw Millennials ligt.

Lees hier wat dit heeft betekent voor het digital team met Millennials van Afke.

Succes & Plezier,

Monique

Laat een reactie achter