Meer bereiken door minder te doen?

Over Monique Mulder-1

Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn.

Wat het vooral blijkt te zijn, voor degenen die de stap durven te nemen om dat te onderzoeken:

Het lef, om voorbij de angst om ‘los te laten’ te gaan. Uit de controle en in het vertrouwen stappen. Door te gaan begrijpen waar het onveilige gevoel, juist dat te doen, vandaan komt. Leren je mind gerust te stellen en te beseffen, dat angst voelen niet betekent dat er daadwerkelijk gevaar is.

Ons ‘doen’ zo vaak gericht is op ‘niet voelen’. Voelen wat we zo zeer missen. Waardoor we dat wat we willen bereiken, voorbijschieten zonder het ons te beseffen.

Waar je je niet van bewust bent, kun je niet veranderen, noch bereiken.

Mijn naam is Monique Mulder, als coach begeleid ik mensen bij hun persoonlijke groei in Leven, Loopbaan en Leidinggeven.

Mijn verhaal

Ik was na mijn bedrijfskunde studie en het halen van een MBA klaar om in het bedrijfsleven te werken. Zakendoen, impact hebben en geld verdienen! Yes, here I come! Mijn verwachtingen waren hooggespannen.

Je voelt waarschijnlijk al aan dat het niet zo liep als ik verwachtte…

Ik had vrij snel het gevoel dat ik nog een deel miste van hetgeen ik nodig had. Vermogens om niet alleen succes te hebben maar ook echt te kunnen ontspannen, plezier te hebben, inspiratie te voelen en mijn persoonlijke energie te bewaken. Maar ook meer praktische vraagstukken als: ‘Hoe moest ik omgaan met die veeleisende leidinggevende? Hoe deed ik al dat werk in de uren die ervoor stonden? Hoe zorgde ik dat ik als mens gezien en gehoord werd? Hoe kon ik anderen motiveren? Hoe te dealen met de politiek en tegengestelde belangen?’ En later: ‘Hoe de moed erin te houden? Hoe op te staan met voldoende energie om op maandag mijn schouders er maar weer eens onder te zetten?’

De oplossing voor zo goed als elk vraagstuk was, dacht ik, vooral meer en harder werken en beter worden in wat ik moest doen. Het plezier en genieten bewaren ‘voor later’. Als er voldoende geld op mijn bankrekening zou staan.

Maar wat vooral knaagde, en wat alleen maar sterker werd. Wat kon ik doen aan het gevoel dat ik het altijd ‘beter’ moest doen en het nooit goed genoeg was. Er geen moment van rust en genieten kwam omdat de beloning altijd wel weer een stukje verderop lag. Wat een patroon werd van ‘als…, dan…’ met wat compensatie in de vorm van spullen en andere afleidingen.
Van wie kwamen die patronen? Nou Monique, van voornamelijk programmeringen tussen je oren, die je zelf bent gaan geloven. Maar daar was ik me toen nog niet bewust van.

Vanuit mijn mateloze interesse in mensen en menselijk gedrag, besloot ik rond mijn 28e om het pad van trainer en een jaar of 7 later, van coach op te gaan. Wat lang niet altijd eenvoudig was (ga anderen maar eens iets leren wat je zelf nog maar net kan) én een enorme katalysator voor mijn eigen ontwikkeling bleek (anderen helpen kan alleen met een gezonde autonomie).
Alhoewel ik overkwam als iemand die niet op haar bekkie was gevallen, me prima kon presenteren en in de ogen van anderen goed presteerde, paste ik me te vaak aan. Ik was erg goed in doen wat er van me verwacht werd. Andere mensen helpen met doelen bereiken, vaak ten koste van die van mezelf. Ik verloor daarin heel veel plezier en het vooral het gevoel van vrijheid. Ook dat had ik pas later door. Het leek zo ‘normaal’ omdat ik niet anders kende.

Achteraf gezien kwam de onbewuste spanning met name vanuit mijn eigen idee dat ik dacht iets of iemand te moeten zijn om ‘ergens’ te komen. Tot ik bijna omviel en klaar, echt gewoon helemaal klaar met het roeien door de modder.

Ik leefde gelukkig altijd al wel met de overtuiging dat wanneer iets niet lukt en het niet gaat zoals ik wil, ik het zelf anders aan moet pakken. Mijn interesse naar persoonlijke ontwikkeling en leiderschap is altijd groot geweest. De eerste boeken van Wayne Dyer, Stephen Covey en Neale Donald Walsch die ik las toen ik begin 20 was, hebben me op weg geholpen. Nog steeds lees ik veel en leer ik graag. Soms uit boeken maar vaker door het volgen van opleidingen, workshops en vooral door het geleerde ook daadwerkelijk toe te passen. Ook iets wat vroeger regelmatig bleef steken, als ik weer doordenderde in het volgende wat nog beter moest.

Over Monique Mulder-2
Over Monique Mulder-2

Wat het meest waardevol is en blijft voor mij: mijn hardnekkigste blinde vlekken helder krijgen met behulp van een spiegel. Stoppen met dingen doen vanuit verwonding, om iets te compenseren. Mijn ervaring is dat dat het meest effectief is en snelst gaat (ik houd nog steeds van snel!) met hulp van een coach.

Omdat ik nu weet dat ook mijn ego nu eenmaal graag vasthoudt aan wat bekend is door middel van het altijd weer op angst gebaseerde denken. Die sterke mind die over het gefluister van mijn intuïtie heen blijft gillen. Van waaruit ik instinctief en ongewild reageer met overlevingsgedrag. Waardoor ik niet meer stuur maar vooral reageer.

Ik heb mezelf leren kennen. Mijn overlevingsstrategieën, mijn angsten, de oorzaken van mijn aanpassing die op het eerste gezicht op ‘zelfstandigheid’ leken. Mijn smoezen die maakten dat ik voor zekerheid koos en sjoemelde met wat ik werkelijk belangrijk vond, vrijheid en plezier. Dat was vaak heftig maar daarna volgde altijd het gevoel dat er een last van mijn schouders was gevallen.

Die weg is oneindig. Persoonlijke ontwikkeling is nooit ‘af’ of ‘klaar’. Net als gezond eten, sporten, goed slapen en ontspannen hoort het bij mijn leven.

C.V.

Na het behalen van mijn MBA aan Henley University ben ik gestart in Marketing voor een corporate die verpakkingen maakte voor Fast Moving Consumer Goods. Binnen een MKB-bedrijf in verpakkingen heb ik daarna diverse rollen, in sales, operations, & IT gecombineerd en maakte ik als opdrachtgever kennis met trainingen.

Vanaf mijn 32e ben ik actief als trainer en coach. In eerste instantie als franchisenemer en werknemer. In 2007 heb ik de stap genomen om dit te doen als zelfstandig ondernemer.

Mijn interesse in mensen en mijn honger om mijzelf te blijven ontwikkelen heeft ertoe geleid dat ik nog steeds met regelmaat opleidingen volg. In de afgelopen jaren waren dat Basis Systemisch Werken en een NLP Master Practitioner. Naast Master in Business Administration en Master NLP Practitioner ben ik gecertificeerd Yoga-Mindfulness docent en Flow Coach. Naast mijn werk als trainer en coach heb ik bijna 20 jaar als groepsfitness instructeur gewerkt in diverse sportscholen.

Ik train en coach de laatste jaren veel professionals op hun weg naar persoonlijk leiderschap. Binnen commerciële organisaties als DLL, Dell, Unilever, Honeywell, Vodafone, Akzo Nobel en Shell. Binnen de non-profit sector bij een gemeente, diverse stichtingen en de Politie.

Monique Mulder

Maar ook ‘direct’, dat wil zeggen zonder tussenkomst van een werkgever. Vaak omdat deze cliënten een andere richting in hun leven zoeken. Of op zoek zijn naar een coach die hen helpt op meerdere levensvlakken. Denk bijvoorbeeld aan werk in de combinatie met ouderschap. Of de verantwoordelijkheid van eigen bedrijf in combinatie met gezin en liefdesrelaties.

In mijn vrije tijd sport ik graag, dit helpt me uit mijn hoofd en in lijn lijf. Spinning, Body Combat, HIIT, wielrennen en hardlopen. Van april tot oktober zeil ik graag samen met mijn partner Aron. Op onze boot Moksi, met Hellevoetsluis als thuishaven. Ik ben dol op eten en koken. Waarbij ik vooral veel plezier beleef aan het combineren van lekker & gezond en het testen van nieuwe eetwijzen. Van ayurvedisch, vega, vegan, paleo, keto tot raw, met of zonder vasten. Omdat ik van eten houd en goed eten zie als een middel om happy & healthy te leven wat mijn ontwikkeling mede ondersteund.

Hoe ik jou kan helpen

In mijn manier waarop ik jou begeleid, staan helderheid, zorgvuldigheid en je bewustzijn uitdagen voorop. Warmhearted en cool headed, zei laatst iemand. Ik wek je graag je nieuwsgierig naar manieren om meer sturing op jezelf te krijgen en te veranderen wat jij veranderen wilt.

Door je te stimuleren met meer dan je ratio, namelijk je lijf, je emoties en vooral je hart en ziel te werken. Dat geeft nieuwe inzichten, creativiteit, ruimte en vrijheid. Oplossingen die je nog niet kende, in de plaats van nog meer moeten en harder je best doen.

Samen met je ontdekken wat jou, vaak onbewust, in de weg zit. Werken aan het vinden van de voor jou juiste manier om dat, waar jij naar verlangt te bereiken. Waardoor je niet langer buiten jezelf zoekt en de antwoorden in jezelf leert vinden. Waardoor je zelf problemen kan oplossen, heelt wat er geheeld mag worden en met een extra dosis emotionele intelligentie en meer plezier vooruitgang kan gaan boeken.

Of kijk verder op mijn pagina’s specifiek gericht op:

Life Flow Coaching

Creëer je Verlangens vanuit Flow

Meer informatie

Flow Loopbaan

Succes & Plezier in Werk, dienend aan je Leven

Meer informatie

Leiderschap 2021+

Leidinggeven, van Macht naar Kracht

Meer informatie