Krijg je feedback over je ‘zichtbaarheid’?

Krijg jij weleens te horen dat je mag (of: moet) werken aan je ‘zichtbaarheid binnen de organisatie’?

Irritant?! Veel Millennials in trainingen stellen mij daar vragen over. Meestal tijdens een pauze, waardoor ik weet dat ze dat niet leuk vinden en ook niet zo graag delen. Het zijn vaak professionals met veel kennis en een enorme drive. Daar ligt het niet aan.

Ik grapte wel eens dat je dan zo’n lichtgevend hesje aan kan doen (je-weet-wel die je in de auto moet hebben voor bij pech-onderweg), maar sinds de gele hesjes beweging is dat niet meer zo leuk.

Meestal wordt er met deze (vage?!) feedback bedoeld dat je meer van je mag laten horen en jezelf meer mag laten zien. Je mening delen, hoe het beter kan volgens jou en dat je anderen mag vertellen over je prestaties.

Mogelijk is het volgende aan de hand:

Er is onvoldoende vertrouwen binnen je team of afdeling waardoor het voor jou niet veilig voelt om je mening te delen.

Dit kan je herkennen aan symptomen als:
Het lijkt alsof mensen die onvoldoende zichtbaar zijn wel feedback over zichtbaarheid krijgen. Er is veel onderlinge competitie. Fouten erkennen leidt tot ‘straf’.
Er wordt vaak gezocht naar een schuldige persoon (blaming) wanneer iets niet goed gaat en minder naar oplossingen of procesverbeteringen om fouten te voorkomen.
In meetings zijn slechts een aantal gelijkgestemden (vaak dezelfden) aan het woord. Medewerkers die het anders zien of ervaren worden niet serieus genomen of geoormerkt als ‘junior’ – ‘niet realistisch’ of  ‘negatief’.

Wat er ook aan de hand kan zijn:

Jij kent je eigen WAARDE en WAARDEN nog niet goed of goed genoeg.

Je hebt moeite met:
Het benoemen van je eigen kwaliteiten. Je valkuilen lijken vele malen groter. Er zijn genoeg dingen die je doet maar die voelen voor jou als volkomen natuurlijk en je vraagt je af wat daar nou zo bijzonder aan is. Het ter tafel brengen van jouw ideeën omdat ze zo anders zijn dan die van de rest. Je ziet nog niet dat daarin juist jouw toegevoegde waarde zit.

Welke van de 2 oorzaken herken jij het meest?  Vind je het sowieso lastig om mensen te vertrouwen dan is daar misschien werk te doen voor jou.
Bij de tweede gaat het om het kennen van je eigen WAARDE en WAARDEN. Mogelijk heb je daarbij een aantal overtuigingen over jezelf die het promoten van jezelf in de weg zitten. Daarbij gaat het om: hoe word jij zichtbaarder op een manier die goed voelt voor jou? Waarbij jij je belemmerende overtuigingen stap voor stap los kan laten.

Loop in ieder geval niet weg, ga dit proces aan, het is een van de mooiste cadeaus die je jezelf kan geven. Wil je daar eens met mij over sparren? Klik dan hier.

Succes & Plezier,

Monique

Laat een reactie achter