Tijd voor eerlijk antwoord! Maak jij het jezelf moeilijk of makkelijk en waarom eigenlijk?

We hebben als mensen vaak niet geleerd hoe we dat wat belangrijk voor ons is, met minder in plaats van meer moeite te kunnen bereiken.

Anders komt er niets van ons terecht toch?

En je bent een ambitieuze gedreven Professional toch?

Gaat het niet beter en fijner in de Flow?

Wat is Flow of in je Flow zijn?

Flow, volgens de definitie, is de staat waarin je helemaal opgaat in wat je doet, datgene wat je doet als vanzelf gaat en je één voelt met je omgeving. In Flow gaan dingen die je doet moeiteloos, intuïtief, als vanzelf. In Flow voelen we ons de beste versie van onszelf, maar zijn we niet bezig om iets aan onszelf te fixen. Leveren we de beste prestaties en maken we ook nog eens stoffen aan in ons lichaam die bijdragen aan onze gezondheid. 

Welke emotie jouw Flow precies de kleur geeft waar jij van houdt, dat verschilt van die van een ander. Voor mij zit het gevoel van ultieme vrijheid in de mix en voel ik me energiek en blij. Met een gezonde nieuwsgierige opwinding én een diep vertrouwen in mezelf, wat kalm en vredig voelt. Dan voel ik dat ik echt leef.

Ik ben daar verliefd op geworden! Ik wil me goed voelen en mijn brein voor me laten werken in plaats van tegen me. Voor mij is bijdragen en van dienst zijn belangrijk, om mensen te helpen verlangens te realiseren. Zo lang mogelijk fit en energiek blijven. Wat dat betreft ben ik een behoorlijke streber en wil ik graag ALLES. Net als de professionals en leidinggevenden die ik mag coachen. Zij zijn vaak Achievers die de lat hoog leggen en zichzelf tegelijkertijd onbewust saboteren en daarmee Flow ontzeggen.

Waarom kiezen we dan niet ‘gewoon’ voor Flow? 

De 3 belangrijkste redenen:

  1. Omdat we geprogrammeerd zijn om te geloven dat we hard moeten werken en grip moeten hebben op wat we doen en daarmee op onze omgeving. Om resultaten te behalen en ons dan pas goed te voelen. We zitten te vast in het denken dat “als” ik X bereik ”dan” ervaar ik Y.  We richten ons naar direct naar buiten door middel van acties. Om daar iets voor elkaar te krijgen, gelovend dat we ons dan van binnen beter voelen en tot die tijd, gewoon flink zijn! 
  2. We werken niet bewust aan en met onze emoties en Emotionele Intelligentie. We staan te weinig stil bij wat we voelen, het herkennen van emoties en het leren om die zelf eerst positief te beïnvloeden. Vooral wanneer de omgeving ons niet geeft wat we nodig hebben om ons goed te voelen, gaan we knokken of verstoppen zonder te kijken wat daaraan ten grondslag ligt. Hoe wijs zet je je flinkheid dan eigenlijk in?
  3. We durven de controle, het opletten, alert zijn, denken en buffelen niet los te laten uit angst dat het dan fout met ons afloopt. We zijn, vaak (nog) onbewust, bezig om iets waar we bang voor zijn te vermijden. Afwijzing, falen, verlating. Hoe flink is dat eigenlijk, lieve Achiever?

Samen zijn de oorzaken een web van overtuigingen waarin we vast zijn komen te zitten. In mijn manier van coachen werk ik met name met professionals en leidinggevenden, om hen het inzicht te geven in hun web en hoe zichzelf daaruit losmaken. Samen ontdekken we welke tools hen in staat stellen om bewust vaker voor Flow te kunnen kiezen. Hoe die voelt en ze die kunnen laten werken als een magneet. Ongeacht wat er om hen heen gebeurt, ook al is het een Corona crisis. 

Hoe kom je daar dan, in die Flow? 

Of je meer en vaker gebruik kan maken van de easy way, in Flow, waardoor je eerder méér dan minder bereikt, daar kom je onder andere achter wanneer je kijkt naar de manier hoe je met het stellen en bereiken van je doelen omgaat en wat je onbewust tegenhoudt.

Met het kennen van je eigen unieke Flow formule voor meer Flow, verdiep je je in meer dan in waar je heen wilt. Vooral in het waarom en wat je precies wilt ervaren. Na eerst bloedeerlijk naar jezelf te zijn, wordt het vervolgens makkelijker. Met die inzichten, kun je gaan kiezen voor Flow. Easy en met de stroom mee. 

Het tweede, belangrijke deel van de formule vraagt van je om je ankers (van zekerheid) los te gooien. Als je niet weet waar je eigenlijk zo aan vasthoudt, wat die schijnbare zekerheden voor je zijn, waarom dat anker losgooien dusver niet lukte, dan is er weer dat schijnbaar ongrijpbaar automatisme die je laat kiezen voor “moeilijk” en weg is de Flow. 

Ik had geen idee…
In het begin van mijn inmiddels 20-jarige loopbaan als trainer en coach heeft het vaak geknaagd. Ik vroeg me af of dat wat ik deed wel echt bijdroeg aan Succes én Plezier in het leven van anderen en in mijn eigen leven. Of dat streven naar ‘beter worden in’ de mensen die trainde en coachte en mijzelf niet gewoon meer stress, meer moeite en meer ‘to do’s’ gaf. Nu zou ik de vraag anders stellen, haalde wat ik deed mensen niet juist weg bij het ervaren van Flow?

De eyeopeners en daarmee antwoorden op mijn vragen, vond ik pas echt in mijn NLP-, werken met opstellingen- en Flow Coach opleidingen. Ik ontdekte hoe we kunnen leren om te werken met onze gezonde delen of het stuur uit handen kunnen geven aan de delen die reageren vanuit overleving. Dat overleven, als je dat durft te voelen en erkennen – want je ‘bent’ immers een Wees-Flink mens! – , zwaar voelt. Dat je zo best een hoop kan bereiken maar bijna altijd ten koste van iets. Het unheimische gevoel dat ik eerder had in mijn vak, bleek te kloppen. 

Helaas en gelukkig. Helaas omdat ik niet gelijk een andere weg zag. Op dat moment alleen een doodlopende.  Gelukkig omdat die weg zich wel ontvouwde. Voor mij gaat Flow over veel meer dan alleen ‘in-the-zone’ zijn en met behulp van tools die in mijn ogen vaak op trucjes lijken proberen te ontsnappen aan wat er speelt in je leven. Voor mij gaat Flow over het durven leven vanuit je hart, het ontdekken van wie je bent zonder het gevoel je klein of groot te moeten maken. Over het onder ogen zien van de blauwe plekken die je hebt opgelopen en waar je dus vaak hemel en aarde voor beweegt om daarbij weg te blijven. Oh, dat was dus dat schijnbaar ongrijpbare automatisme die je laat kiezen voor ‘moelijk’!  

Zo wil je toch niet je hele leven leven?

Zolang je het rotgevoel van overleven uit de weg blijft gaan blijven werk en relaties een strijd en teleurstelling opleveren. Met op den duur chronische stress en de gevolgen daarvan. Wat  ik ook nog eens zie (echt killing en onnodig!), is dat iemand zichzelf ook nog eens voor alles verantwoordelijk voelt en zich af vraagt ‘Wat is er mis is met mij?!’. Of juist anderen de schuld geeft en hen in het gareel probeert te krijgen en dat voelt zo alleen en eenzaam.

Op beide manieren geef je je power weg en blijft een leeg en machteloos gevoel over. Vooral met nog even iets als een Corona crisis erbij (daarover de volgende keer meer). Maar echt, dat kan anders! Je hebt veel meer grip op hoe je je voelt dan je denkt en van daaruit kan je meer gaan bereiken. 

Dit is Life Skill nr 1

Wanneer je bewust kunt gaan kiezen hoe je je wilt voelen, wordt leven écht leven. Wordt werk meer dienend aan je manier van leven in plaats van andersom. Ervaar je je eigen power, kan je beter beslissen en voel je je gesteund en begrepen. Het stelt je in staat om leiding te geven aan jezelf en anderen vanuit kracht in plaats van macht. 

Ik ben benieuwd naar jou! Herken jij jezelf in het Wees-Flink mens en waar kan jij wel wat meer Flow gebruiken? 

Je Flow-Supporter,

Monique

Laat een reactie achter