Update beschikbaar: Anti Stress Software

In deze blog vind je de manier om je eigen Stress Software te updaten. Zodat je wat minder last hebt van stress. In 4 stappen.

Maar eerst, wat is Stress ook alweer?

Stress is een chemische reactie als we in contact komen met iets wat spanning of druk geeft. Er komt adrenaline vrij en door de adrenaline gaan we in een vecht of vluchtmodus.

Is Stress slecht?

Een beetje stress niet. Positieve stress, met name die vanuit je verlangen, iets zielsgraag willen, helpt je om in actie te komen. Te veel stress blijkt wel slecht. Met name die gevoed wordt door zorgen (of nog erger angst) is ongezond, die trekt je batterij leeg. Wanneer we vervolgens te weinig tijd nemen om  de batterij weer op te laden, loopt ons leven niet lekker.

Iets wat spanning of druk geeft? Wat is dat iets dan?

Soms is het een acuut gevaar in onze omgeving. Bijvoorbeeld wanneer je fietst en er een auto in volle vaart jouw kant op komt.

Maar vaker lijkt dat iets:

Al die te beantwoorden mail en de nieuwe die blijven binnenstromen. Werk dat vandaag af moet terwijl je agenda vol zit met meetings. Vervelende feedback van je manager. Achterblijven op je targets. Vragen van collega’s waar je het antwoord niet op weet. Vragen aan collega’s die geen antwoord geven waardoor je met bepaalde belangrijke taken niet verder kunt. Nog niet beantwoorde whats-app’s van vrienden. Al die rode bolletje bij je favoriete apps waar iets heel leuks of belangrijks tussen kan zitten.

Is dat iets wel echt een accuut gevaar? Nee, zegt je ratio waarschijnlijk, maar toch voelt het anders.

Hoe komt dat? Deze ietsen zijn Triggers, waar jij op een bepaalde manier over denkt, waardoor je een bepaalde emotie ervaart, die stuurt je gedrag en dat leidt tot een resultaat.

Voorbeeld: Er komt werk binnen, je ziet al dat de uren van vandaag (weer) niet genoeg zijn om dat werk af te krijgen en dan….denk je iets. En dat iets leidt tot een rotgevoel (stress) en met dat rotgevoel ga je vervolgens aan het werk.

Als gevolg van de Trigger (de aanleiding) ga je: Anders denken, meestal minder positief. Je anders voelen, meestal minder positief. Dat leidt tot ander gedrag, meestal minder effectief. En dat geeft andere resultaten, meestal niet wat je wilt.

De stress die we ervaren zit voor een heel groot deel aan onze binnenkant.  Het is het gevolg van hoe we denken. De manier om de stress die je ervaart echt te veranderen is door te werken aan je binnenkant. Update je Anti Stress Software. 

Denken leidt tot dus voelen, leidt tot gedrag wat tot resultaat leidt.

Je update je eigen Anti Stress Software door je manier van denken te veranderen.

Ik geef je hier een aantal handvatten waarmee je zelf een begin kan maken. Vaak helpt dat al om de echt scherpe randjes van de stress af te halen.

Stap 1 Je bewust worden van wat je (nu nog onbewust) denkt 

Wat herken je?

Ik tel pas mee als iedereen die wat wat van me wil, geholpen wordt.

Wanneer ik mijn werk niet af krijg voel ik me een loser.

Mijn werk niet af krijgen leidt tot gigantische problemen.

Ik moet me eerst nog bewijzen.

Ik wil gewoon niet druk zijn.

Ik hoef niet na te denken over wat ik doe, dat doet een ander voor me.

Ik kan gewoon niet tegen de druk.

Hiervoor wordt ik betaald.

Pas wanneer alles af is voel ik me goed.

Een ander bepaalt wat ik moet doen.

Ik durf geen risico’s te nemen, ik moet alles doen.

Stap 2 Begrijpen waar dit vandaan komt

Welke negatieve ervaringen heb je uit het verleden? Wat probeer je koste wat kost te vermijden? Wat is het gevolg?

Wat is je voorgeleefd door je ouders? Doe jij hetzelfde? Of zet je je juist tegen je vader en/of moeder af door precies het tegenovergestelde te doen van wat zij deden?

Stap 3 Je niet langer laten leiden door wat je denkt

Geloof niet alles wat je denkt. Kijk eens van welke gedachten je als eerste afscheid kan en durft te nemen. Werk in kleine stapjes. Grote stappen werken niet.

Stap 4 Je een andere manier van denken eigen maken 

Wat mag en kan jij jezelf toestaan? Schrijf 3 adviezen aan jezelf en lees deze de komende 3 weken elke dag.

Voor sommigen van ons is dit allemaal makkelijker gezegd dan gedaan en kan het best een heel ding zijn. Dat komt dan vaak door wat jij hebt meegemaakt (wat geen kattenpis is of soms gewoon iets kleins wat wel een hele grote impact op je heeft gehad). Niks om mee te blijven zitten. Ik help je graag verder.

Zet een eerste stap op weg naar minder stress en meer vrijheid.

Klik  hier om een half uur (vrijblijvend) met me sparren.

Succes & Plezier,

Monique

 

Laat een reactie achter